Pages

Thursday, September 10, 2009

TIPS KECANTIKAN BAKAT.MAKEUP

Hai all aku nk share tips2 beauty guna bahan semulajadi, klo sape2 dah try kasik review kat sini kite share ape korang rase pas dah buat yer....

JOM BUAT facial mask to make skin with radiance glow.
Bahan2 :
Sehiris labu
Kuning Telur
Susu
Cara2 :
campur semua bahan pastu korang blend samapai lumat (sampai jadik macam creamy). pastu aku suke masuk kat dlm peti sejuk dlo bagi sejuk ckit,pastu sonang je apply je kat muka, aku selalo tepek 30 min kadang tuh lebey ckit coz aku terus ttido hehe...pastu klo nak cuci pakai air suam je... pastu tido...heh.. jom try....

JENIS2 BLUSHER or pemerah pipi

salam semua sini aku nak kongsi jenis2 BLUSHER, penah gk jumpe somebody(tp aku xkenal laa) alamak blusher die pakai agak over (maksud OVER yang aku tengok nampak pipi merah setompok kat pipi nampak merah menyala...) erm myb die rase ok tp bukan aku sorang terkezut, ade fews person yg tgk pon tgk xkelip mata & dok gelak2.. adey.... cian plak aku nengok nak p ckp kang aku kene plak sembur...heh xpe ape pon manusia xsempurna, sometimes aku pon takut gk nak pakai blusher over2 kang takut jadi mcm tuh.... seriau heh... ok untuk itu aku nak share lejenis2 blusher yang aku tau... korang, klo nak pakai blusher tuh better korang start dari sebelum telinga, bukan dari pipi, bukan ape klo korang dok apply dari pipi kang jadi setompok kat pipi korang merah menyala cam story aku kt atas td, kang korang gk yg susah.... so start dari sebelum telinga yer...

JENIS2 BLUSHER/PEMERAH PIPI

Cream
Usually works better on dry to normal skin. sape2 kulit kering bley le try, aku xlayak coz muke aku oily tahap maxima kang jerawat suke le parking kat muka aku..

Powder
Good for all skin types tapi lebih sesuai utk OILY SKIN, ni le aku dok slalo guna, bagi aku MAC nye brand aku paling suke, aku pakai lite2 je klo mekap siang... xde problem tahan lama, ok setakat ni...

Shimmer
Great for adding a sparkle and glow to your face.aku suke gk yg ni effect shimering yg ku suke, tp aku pakai klo g function yg mlm aje, yg siang aku xpakai kang OVER plak...

Gel
Usually works best on oily to normal skin. ni aku xpenah try lg... sape2 yg dah try bagi le pendapat korang aku nak review kat sini...

Bronzer
Used for faking or enhancing the tanned look of your skin. jgn pakai banyak kang nampak sgt palsu muke korang...

CARA PILIH WARNA EYESHADOW

WARNA EYESHADOW

Ade sesetengah pendapat mengaatakan, "awak patut pilih warna eyeshadow berdasarkan warna anak mata" atau "warna kulit", I agree with this but I think "warna rambut juga patut dikaitkan juga..btol x??

Jangan plak pilih warna yg terlalu sendondon dengan warna anak mata,sebaiknya pilih yang agak sedikit contra dengan anak mata, bru le nampak beza n cantik....

Panduan AM ::

MATA HIJAU - purples, plums, browns dengan yellow undertones, dark forest green.

MATA BIRU - pilih rona eyeshadow brown, peaches, pinks, plums, grays atau  silvers, anda juga pilih warna biru tp pilih DARK BLUE yang lebih gelap dari mata anda,jgn sendondon yer....kurang sesuai.....

MATA COKLAT -pilih dari rona blue, purples, coppers, bronze, forest greens.

RAMBUT MERAH - blues, greens , corals or peaches.

RAMBUT BLONDE - pilih eyeshadow golden browns, lavenders, apricots and corals.

RAMBUT WARNA BRUNNETTE - browns, black, rusty reds, deep purples.

CUBALE KORANG MAIN2 NGAN WARNA EYESHADOW PASTU TENGOK MANE YG SUITABLE NGAN MATE KORANG, ARAP NI DAPAT BANTU KORANG MEKAP MATA DENGAN WARNA YG NAMPAK SESUAI.... SEMOGA CANTIK DI AIDILFITRI NI YE SEMUA...

Berape lame mekap anda masih boleh diguna ( mula dari tarikh buka)

TARIKH TAMAT GUNA- dari start anda mula buka

* Powders and shadows: 2 thn
* Blush and Bronzer: 2 thn
* Concealer: 12 - 18 bln
* Foundation: 1 thn
* Lipstick & lipliner: 1 thn
* Lip gloss: 18 to 24 bln
* Mascara & eyeliners: 3 bln
* Nail Color: 1 thn
* Makeup brushes: cuci 3 hari sekali atau 1minggu sekali
* Makeup sponges: tukar 1 minggu sekali atau tukar jika dah nampak rosak



Bagaimana nak APPLY MASCARA??

  1. Curl dlo korang nye bulu mata ngan CURLER LASHES.Ni pon klo korang nk effect ala2 bulu mata yang nampak cantik n melentik... aku suke buat ni....
  2. Ok pastu korang bley le apply mascara kat bulu mata korang.
  3. Aku slalo apply 2-3 lapis baru vouge ckit, pastu nampak le tebal ckit
  4. Aku nak bagi tips gak, time aku apply mascara aku sediakan sikat kecil (maksud sikat kecil= berus yang ade sikat), pastu after aku apply mascara make sure blom kering lagi tau,pastu aku sikat ke atas, aku buang acess mascara yang lebih2 agar xde le nampak ketul2 or tebal bler dah  kering nanti.
  5. untuk DRAMATIC, apply one or two additional coats of mascara,tapi hanya kat ujung luar mata je. pastu ambil sikat kecil tadi sikat blik.
  6. Bersihkan sisa2 atau ape yg tcomot dengan COTTON BUDS ye 
  7. selamat mencuba.....

Monday, September 7, 2009

TUTORIAL MAKEUP SMOKEY EYES

salam semua aku nak share TUTORIAL MAKEUP SMOKEY EYES,
aku nak ucapkan "RIBUAN TERIMA KASIH" kepada 
 MAKEUP ARTIST iaitu "FIKRI SAHAK" coz sudi 
kongsi rahsia makeup smokey eyes ni... THANX ALOT, aku dapat emel
dari fikri sahak 2day... so next week aku xbz aku wat tutorial ek... 
tungguuu so aku panggil tutorial makeup ni 
" MAKEUP TUTORIAL TEKNIK FKRI SAHAR- makeup artist"
nanti next week korang blaja le ye..... THANX FIKRI....


ANYBODY MAKEUP ARTIST YANG NAK SHARE TEKNIK 
MAKEUP BLEY LE EMEL KAT BAKAT.MAKEUP@GMAIL.COM
PASTU MAKEUP TUTORIAL AKAN DIBUAT OLEH AKU SENDIRI 
FOLLOWING STEPS YANG DIBERI PASTU APE LAGI, 
nama makeup artist tuh aku akan pamerkan beserta ngan website 
dia skali kat BAKAT.MAKEUP BLOG,  insyallah murah rezeki.....

Sesape nak kongsi cerita makeup, permintaan tutorial makeup,
sape2 nak kongsi petua or rahsia makeup or ape saje tentang
makeup emel le jgn memalu...

Insyallah aku akan cuba yang terbaik merealisasikan permintaan
korang yer... same2 membantu dan bertukar2 fikiran....
aku suke sangat BAB2 MAKEUP, aku rase ramai pompuan kat
dunia ni suke bab2 melawa ni heh....

Friday, September 4, 2009

HARTA KARUN HAKU YG XSEBERAPA

NANTI AKU UPLOAD LAGI YER, NI SEBAHAGIAN MAKEUP YG AKU DOK GUNA TEPEK2 MUKA ORG HEH,  SO LAYANNNN............ 
FAV AKU DOK COLOR2 MUKA NI, NTAH LA MEMANG AKU NI MAKEUP ADDICT TAHAP GABAN... SAPE KAKI MAKEUP MACAM AKU BLEY SHARE BLOG KORANG NGAN AKU, ALA MAKEUP XLENGKAP POWN XPE ASAL MEMANG KAKI MAKEUP, MASUK JE BLOG AKU NI...
 
 KORANG PLAK PKAI APO DOK TEPEK2 MUKA ORG MEH SHARE NGAN AKU, BLOG NI SESUAI SANGAT SHARE TENTANG PRODUK MAKEUP APO YG KORANG GUNA, BRAND APO PALING KORANG SUKA, KONGSI2 & SHARE PENGALAMAN.... SONOK DAPAT JUMPE GENG SAME2 KAKI MAKEUP.....
Bakat Makeup © 2008. Design by :Yanku Templates Sponsored by: Tutorial87 Commentcute
This template is brought to you by : allblogtools.com Blogger Templates